Jak správně aranžovat květiny

Jsou dva základní problémy, kterým je potřeba věnovat pozornost.

Prvním z nich jsou barvy. Máme tři základní barvy, ze kterých je potřeba vycházet. Jsou to modrá, žlutá a červená. S těmi je potřeba zacházet i ve vhodných kombinacích. Doporučené jsou modrá-fialová-růžová, žlutá-oranžová-červená, zelená-bílá-žlutá, červená-růžová-fialová apodobně. Hledáme tedy barvy blízkého spektra.

Chryzantéma, barva oranžová KN6159-OR Chryzantéma, barva: terakota Květina umělá KN6142-TERHortenzie latnatá, žluto-hnědá barva KUM3436 YEL

Nejde jen o to, jaké barvy se kombinují, ale také záleží na odstínu květiny. Každá barva má různé světlé i tmavé odstíny, které se mezi sebou dají taktéž zkombinovat. Pravidlem však zůstává, že by se neměly kombinovat více jak čtyři barvy, aby květina nevypadala příliš přeplácaně.

Dobrý způsob kombinace je omezit výběr květin na dva nebo tři druhy. Pokud však chcete kytici mít na druhy pestrou, omezte barevné odstíny a držte se výše uvedených barevných kombinací.

 Magnolie v růžové barvě, s glitry NL0138-PINKOrchideja velkokvětá, staro-šedivá barva UKK285-PUR

 

Druhým problémem jsou pak správně zvolené vázy, kterých je na trhy spousty. Ne všechny květiny se ale hodí do každé vázy. Je dobré podle květin vybrat vázu nebo případně naopak.

Vázy s užším dnem a širším okrajem.  Ty udělají květinu vzdušnější a užší dno jim poskytne dobrou oporu. Celkově pak květiny vypadají vyšší a skvěle vyniknou.

Rovné vázy se hodí dobře pro květiny s dlouhým stonkem. Vytvoří tak jednoduchou linii, které nebude ničím rušena.

Pokud se vám líbí kytice složené z více drobných květin, tak vypadají dobře ve čtvercové váze.

Váza keramická černá HL9018-BKVáza keramická na suché květiny TD-90021-8

Průhledné nízké a kulaté vázy s širokým hrdlem dají vyniknout květinám, které plavou po hladině vody. Případně lze květiny aranžovat přímo do nich.

Vázy s užším otvorem, případně vázy s užším hrdlem, které se v horní části opět rozšíří, jsou vhodné například pro tulipány. Hrdlo stonky více sevře a vytvoří z nich kytici. Není však dobré jich tam dávat příliš mnoho, aby nevypadaly moc svázané.

Váza skleněná čirá VS-9518Váza keramická, stříbrná HL9003-SIL

Květiny působí nejlépe, pokud vypadají přirozeně. Aby se dosáhlo takového efektu, dávají se do vázy často šikmo křížem. Celkový dojem je pak elegantní a nenucený.

Větší množství květin je hezké také rozdělit do několika malých váz, které se umístí blízko sebe. Takto se mohou kombinovat s mnoha dalšími dekoracemi a vypadá to velmi vkusně. Aby vše ladilo, doporučuje se zvolit lichý počet váz.

 Váza keramická šedivá HL9011-GREYVáza keramická na suché květiny TD-10823-13

Není třeba se omezovat vázami. Květiny lze vkusně aranžovat do jakékoli nádoby.

Obecné doporučení však je, aby váza dosahovala maximálně do dvou třetin výšky květin. Pro všechny příležitosti je tedy dobré mít ve své domácnosti několik různých váz a vždy vybrat pro květiny tu pravou.